Dorota Malone



Wszystka wiedza, jaką ludzie zgromadzili przez wieki na temat Dorota Malone, jest teraz dostępna w Internecie, a my zebraliśmy ją i uporządkowaliśmy dla Ciebie w najbardziej przystępny sposób. Chcemy, abyś mógł szybko i sprawnie uzyskać dostęp do wszystkich informacji o Dorota Malone, które chcesz poznać, aby Twoje doświadczenie było przyjemne i abyś czuł, że naprawdę znalazłeś informacje o Dorota Malone, których szukałeś.

Aby osiągnąć nasze cele, dołożyliśmy starań nie tylko w celu uzyskania najbardziej aktualnych, zrozumiałych i prawdziwych informacji o Dorota Malone, ale także upewniliśmy się, że wygląd, czytelność, szybkość ładowania i użyteczność strony są tak przyjemne, jak to tylko możliwe, abyś mógł skupić się na tym, co najważniejsze, czyli na poznaniu wszystkich dostępnych danych i informacji o Dorota Malone, bez konieczności martwienia się o cokolwiek innego - my już zajęliśmy się tym za Ciebie. Mamy nadzieję, że udało nam się osiągnąć nasz cel i że użytkownik znalazł poszukiwane informacje o Dorota Malone. Witamy Cię i zachęcamy do dalszego korzystania z scientiapl.com .

Dorota Malone
DOrothyMalone.jpg
Dorothy Malone w 1963 r.
Urodzi si
Mary Dorothy Maloney

( 1924-01-29 )29 stycznia 1924
Zmar 19 stycznia 2018 (2018-01-19)(w wieku 93 lat)
Alma Mater Poudniowy Uniwersytet Metodystów
Zawód Aktorka
lata aktywnoci 1943-1992
Maonkowie
( M.  1959; Gr.  1964)

Robert Tomarkin
( M.  1969 uniewanienie.  1969)

Charles Huston Bell
( M.  1971; Gr.  1973)
Dzieci 2
Krewni Robert B. Maloney (brat)

Dorothy Malone (29 stycznia 1924 19 stycznia 2018) bya amerykask aktork. Jej kariera filmowa rozpocza si w 1943 roku, a we wczesnych latach graa mae role, gównie w filmach klasy B, ale wyjtkiem jest Wielki sen (1946). Po dekadzie zmienia swój wizerunek, szczególnie po roli w Written on the Wind (1956), za któr zdobya Oscara dla najlepszej aktorki drugoplanowej .

Jej kariera osigna szczyt na pocztku lat 60., a póniej odniosa sukces dziki telewizyjnej roli Constance MacKenzie na Peyton Place (1964-1968). Mniej aktywna w póniejszych latach, ostatni wystp na ekranie Malone mia miejsce w Basic Instinct w 1992 roku.

Malone zmara 19 stycznia 2018 roku. Bya jedn z ostatnich yjcych gwiazd Zotego Wieku Hollywood .

Wczesne ycie

Malone urodzia si jako Mary Dorothy Maloney 29 stycznia 1924 roku w Chicago jako jedno z piciorga dzieci Esther Emmy Eloise Smith i jej ma Roberta Ignatiusa Maloneya, audytora firmy AT&T . Jej dwie siostry zmary z powodu powika polio .

Kiedy miaa sze miesicy, jej rodzina przeniosa si do Dallas . Wzorowaa si tam dla Neimana Marcusa i uczszczaa do Akademii Urszulanek w Dallas , Highland Park High School , Hockaday Junior College, a póniej Southern Methodist University . Pocztkowo rozwaaa zostanie pielgniark.

Podczas wystpu w sztuce na Southern Methodist University zostaa zauwaona przez owc talentów, Eddiego Rubina, który szuka aktora pci mskiej. Malone wspomina w 1981 roku,

Byem drugorzdny w dramacie, poniewa zawsze wydawaem si wystpowa w sztukach wystawianych w szkole redniej i na studiach. ... Zrobiem kilka scen z tym chopcem, którego odnalaz agent, i zrobiono zdjcia scen chopca i mnie. Kilka tygodni póniej przysza poczt 13-tygodniowa umowa [studio] z opcj na sze lat.

Kariera zawodowa

RKO jako Dorothy Maloney

Malone zosta podpisany przez RKO w wieku 18 lat pod jej prawdziwym imieniem, Dorothy Maloney. Zadebiutowaa w filmie Gildersleeve na Broadwayu (1943).

Zostaa uznana za Dorothy Maloney w The Falcon and the Co-eds (1943), wydanym wkrótce potem. Póniej wspominaa: Byam druhn na weselu na jednym zdjciu. W innym filmie byam liderk dziewczcej orkiestry. Jedyn rzecz, jak zrobiam w RKO, bya utrata mojego teksaskiego akcentu. Jej wystpy w RKO to Higher and Higher (1943) z Frankiem Sinatr , Seven Days Ashore (1944), Show Business (1944) z Eddiem Cantorem , Step Lively (1944) ponownie z Sinatr i Youth Runs Wild (1944) dla producenta Vala Lewtona .

RKO zdecydowao si nie przedua umowy. Zrobia krótki niewymieniony wystp w One Mysterious Night (1944), filmie Boston Blackie dla Columbii.

Warner Bros. jako Dorothy Malone

Nastpnie podpisaa kontrakt z Warner Bros. Studio, jak powiedziaa w 1985 roku, zmienio nazwisko z Maloney na Malone. Umiecili moje zdjcie w gazecie i dali mi podwyk.

Wczesne filmy Malone'a Warnera obejmoway Hollywood Canteen (1944), Zbyt mody, by wiedzie (1945) i Frontier Days (1945). Po raz pierwszy zwrócia na siebie uwag, gdy Howard Hawks obsadzi j w roli okularnika w ksigarni w Wielkim nie (1946) z Humphreyem Bogartem . Warner da jej wiksze role w Janie wychodzi za m (1945), Noc i dzie (1946) oraz Do zwycizcy (1946) z Dennisem Morganem .

Pierwszym tropem Malone'a byli Two Guys from Texas (1948) z Morganem i Jackiem Carsonem ; ten film, jak sama mówi, ugruntowa jej na ekranie osobowo jako cakowicie amerykask dziewczyn obserwujc, jak amerykaski chopiec robi róne rzeczy.

Malone by w One Sunday Afternoon (1948) z Morganem i Janis Paige w reyserii Raoula Walsha ; by to remake Strawberry Blonde (1941), w którym Malone gra rol Olivii de Havilland w oryginale. Bya trzecia w filmie Flaxy Martin (1949) z Virgini Mayo i Zacharym Scottem , a nastpnie zagraa grzeczn dziewczyn w westernie z Joelem McCrea , na poudnie od St Louis (1949). McCrea i ona ponownie poczyli siy w Terytorium Kolorado (1949), remake'u High Sierra (1941), równie dla Walsha, jej ostatniego filmu przed opuszczeniem studia.

Wolny strzelec

Columbia wykorzystaa Malone'a do roli gównej damy Randolpha Scotta w Czowieku z Nevady (1950). Zatrzymaa si w tym studiu dla Skazani (1950) i The Killer That Stalked New York (1950). Nakrcia pani O'Malley i pana Malone (1951) w MGM i zagraa ukochan Tima Holta w Saddle Legion RKO (1951) i ukochan Johna Irelanda w The Bushwackers (1951). Zacza gra w telewizji, nadal wystpujc w filmach, wystpujc gocinnie w takich programach jak The Philco-Goodyear Television Playhouse ("Edukacja Fullback", 1951) i Kraft Theatre ("The Golden Slate", 1951).

Malone przeniosa si do Nowego Jorku na kilka miesicy, aby studiowa aktorstwo, dopóki producent Hal B. Wallis nie wezwa jej z powrotem do roli w Scared Stiff (1953) z duetem komediowym Dean Martin i Jerry Lewis .

Malone pojawi si w filmie wojennym Torpedo Alley (1952) dla artystów alianckich. Uwielbiaa westerny z Ronaldem Reaganem ( Prawo i porzdek , 1953) i Markiem Stevensem ( Jack Slade , 1953). Bya take w thrillerze Loophole (1954), zapowiadanym na drugim miejscu.

Zrealizowaa odcinki Doktora ("Uciekinierzy", 1953), Omnibus (" Uderzenie w róg o pónocy ", 1953); Teatr Czterech Gwiazd ("Moorings", 1953; "Studium w panice", 1954), Teatr Fireside ("Boi si y", 1954; "Nasz syn", 1954; "Pan Cebula" 1955), Lux Video Theater (" The Hunted", 1955), The Christophers ("wiat zaczyna si z Jimmym", 1955), General Electric Theatre ("Klaun" z Henrym Fond , 1955) i Spotkanie z przygod ("Bunt", 1956).

role filmowe obejmoway The Lone Gun (1954), western z Georgem Montgomerym ; Pushover (1954), thriller z Fredem MacMurrayem i Kim Novak ; oraz Private Hell 36 (1954) reysera Dona Siegela .

Malone ponownie poczy si z Sinatr w Young at Heart (1954), jako gwiazda. Zagraa gówn rol w Battle Cry (1955), grajc zamn kobiet, która ma romans z modym onierzem ( Tab Hunter ) podczas II wojny wiatowej, kasowym przeboju.

Ponownie zagraa z Irlandi w filmie Szybcy i wciekli (1955), wyreyserowanym przez Irlandi, ale by moe najlepiej zapamitanym jako pierwszy film wyprodukowany przez Rogera Cormana , który póniej opowiada, e Malone opuci swojego agenta i nie majc pracy , przyj cz za bezcen. Obsadzi j jako gówn rol kobiec w swoim reyserskim debiucie Five Guns West (1955).

W Warner Bros. Malone nakrci western z Randolphem Scottem, Tall Man Riding (1955), a nastpnie zosta obsadzony jako ukochany Liberace w nieudanym filmie Z powaaniem (1955).

Wikszy sukces odniosa komedia muzyczna Paramount Artists and Models (1955), na której spotkaa si z Martinem i Lewisem , gdzie zagraa ukochan posta Martina. Nastpnie wrócia do westernów: At Gunpoint (1955), z MacMurrayem; Napicie w Table Rock (1956) z Richardem Eganem ; oraz Pillars of the Sky (1956) z Jeffem Chandlerem .

Napisane na wietrze i gwiazdorstwo

Malone przeksztacia si w platynow blondynk i pozbya si swojego wizerunku dobrej dziewczyny, kiedy zagraa z Rockiem Hudsonem , Lauren Bacall i Robertem Stackiem w dramacie reysera Douglasa Sirka Written on the Wind (1956). Jej wizerunek z dipso- nimfomanka córki oleju Texas Baron wygra jej Oscara dla najlepszej aktorki drugoplanowej .

W rezultacie zaproponowano jej bardziej znaczce role w takich filmach, jak Czowiek o tysicu twarzy (1957), biografi Lon Chaney z Jamesem Cagneyem i Tip on a Dead Jockey (1957) z Robertem Taylorem . Quantez (1957) bya kolejn "dziewczyn z westernu", wspierajc Freda MacMurraya , ale The Tarnished Angels (1957) z powodzeniem poczyy j z Hudsonem, Sirkiem, Stackiem i producentem Albertem Zugsmithem . Malone otrzyma wan rol Diany Barrymore w filmie biograficznym Too Much, Too Soon (1958), ale film nie odniós sukcesu. Malone pojawi si w Warlock (1959), ale wróci do gocinnych wystpów w takich programach telewizyjnych jak Cimarron City (Szanowana dziewczyna (1958) i Alcoa Theatre (Ostatni lot (1960). Malone nakrci trzeci film z udziaem Stack, The Last Voyage (1960), a trzeci z Hudsonem, The Last Sunset (1961).

Coraz czciej jednak pracowaa w telewizji: Route 66 ("Fly Away Home" (1961), Checkmate ("The Heat of Passion" (1961), Death Valley Days ("Zegarek" 1961), Teatr Dicka Powella) ("Sezon otwarty" 1961), Dr Kildare ("Administrator" 1962), General Electric Theatre ("Mae biae kamstwo" 1961, "Kto prosz mi pomóc" 1962), Nietykalni ze stosem ("Opowie Floyda Gibbonsa" 1962 ) i The Greatest Show on Earth ("Gdzie koczy si drut" 1963). Malone bya w pierwszym filmie Beach Party (1963), krcc wikszo swoich scen z Robertem Cummingsem . Zagraa epizodycznie w Fate Is the Hunter. (1964).

Miejsce Peyton

W latach 1964-1968 graa gówn rol Constance MacKenzie w serialu stacji ABC Peyton Place, z wyjtkiem krótkiego odcinka, w którym bya nieobecna z powodu operacji. Lola Albright wypeniaa do czasu jej powrotu. Malone zgodzi si na 3000 dolarów tygodniowo mniej ni oferta ABC wynoszca 10 000 dolarów tygodniowo, gdyby moga by w domu co wieczór na kolacji o 18:00 z dwiema córkami i bez zdj w weekendy. Nigdy nie odrzuciem roli matki, powiedzia Malone. Lubi bawi si w matki. Zaczynaam jako bardzo moda dziewczyna w Hollywood, grajc westerny, portretujc matk z kilkorgiem dzieci.

W 1968 roku zostaa wykrelona z serialu po tym, jak narzekaa, e ma niewiele do zrobienia. Malone pozwa 20th Century Fox o 1,6 miliona dolarów za zamanie umowy; zostao to rozstrzygnite pozasdowo. Póniej wrócia do roli w filmach telewizyjnych Morderstwo w Peyton Place (1977) i Peyton Place: The Next Generation (1985).

Póniejsza kariera

Po opuszczeniu Peyton Place Malone wyjecha do Woch, aby nakrci thriller Nienasyceni (1969). W Hollywood, zrobia film telewizyjny z Sammy Davis Jr. , Pigeon (1969), po czym wróci do gocinnie wystpili na serii telewizyjnych, takich jak The Bold Ones: The New Lekarze ( "Czy to Operation konieczne", 1972), Ironside (Confessions: From a Lady of the Night, 1973) i Ellery Queen (Przygoda ekscentrycznego inyniera 1975).

Malone mia drugoplanow rol w Porwaniu (1975). Wystpia w miniserialu Rich Man, Poor Man (1976) oraz wystpia gocinnie w Police Woman ("The Trick Book", 1976) i The Streets of San Francisco ("Child of Anger", 1977). Wystpia w telewizyjnym filmie Morderstwo w Peyton Place (1977) i zagraa drugoplanow rol w Golden Rendezvous (1977).

Widziano j w telewizji w The Hardy Boys/Nancy Drew Mysteries ("Dom na optanym wzgórzu" 1978), Flying High ("A Hairy Yak Eagerly Plays Musical Chairs" 1978), Vega$ ("Love, Laugh and Die" 1978). ) oraz film telewizyjny Katie: Portret rozkadówki (1978).

Malone by w kanadyjskiej telenoweli High Hopes (1978) i mia drugoplanowe role w Good Luck, Miss Wyckoff (1979), Winter Kills (1979) i The Day Time Ended (1980) oraz miniserialu Condominium (1980).

W 1981 roku Malone zadebiutowaa na scenie w Butterflies Are Free w Winnipeg. Cierpiaa wówczas na kopoty finansowe z powodu dwóch kosztownych rozwodów i zagraajcej yciu zatorowoci pucnej .

Producenci Dallas zwrócili si do niej, by wcielia si w rol panny Ellie Ewing, gdy Barbara Bel Geddes zwolnia t rol w 1984 roku z powodu choroby, ale Malone odmówi. Jej póniejsze role to The Littlest Hobo ("Anio Stró" 1982), Matt Houston ("Shark Bait" 1983), The Being (1983), Peyton Place: The Next Generation (1985) i Rest in Pieces (1987).

W swoim ostatnim wystpie na ekranie zagraa matk skazan za zamordowanie swojej rodziny w Podstawowym instynkcie (1992).

ycie osobiste

Malone by demokrat i prowadzi kampani na rzecz Adlaia Stevensona podczas wyborów prezydenckich w 1952 roku .

Malone, katoliczka, polubia aktora Jacquesa Bergeraca 28 czerwca 1959 roku w kociele katolickim w Hongkongu, gdzie bya na planie filmu Ostatnia podró z 1960 roku . Mieli dwie córki, Mimi (ur. 1960) i Diane (ur. 1962) i rozwiedli si 8 grudnia 1964 r.

Malone nastpnie polubi nowojorskiego biznesmena i brokera Roberta Tomarkina 3 kwietnia 1969 roku w Silver Bells Wedding Chapel w Las Vegas w stanie Nevada. Jej drugie maestwo zostao póniej uniewanione po tym, jak Malone twierdzi, e Tomarkin polubi j z powodu jej pienidzy.

Malone polubi dyrektora sieci motelowej w Dallas, Charlesa Hustona Bella, 2 padziernika 1971 roku i rozwiedli si po trzech latach.

Okoo 1971 roku Malone przeniosa swoje córki z poudniowej Kalifornii na przedmiecia Dallas w Teksasie , gdzie si wychowaa.

mier

Malone zmara z przyczyn naturalnych 19 stycznia 2018 r., 10 dni przed swoimi 94. urodzinami, w zakadzie pielgniarskim w Dallas.

Uznanie

Malone ma gwiazd w Hollywood Walk of Fame w 1718 Vine w sekcji Motion Pictures. Zosta powicony 8 lutego 1960 r.

Filmografia

Rok Tytu Rola Uwagi
1943 Gildersleeve na Broadwayu Model Niewymieniony w czoówce
1943 Sokó i koedukatorzy Dorota koedukacyjna jako Dorothy Maloney
1943 Wyej i wyej Druhna Niewymieniony w czoówce
1944 Siedem dni na ldzie Betty Pianistka Niewymieniony w czoówce
1944 Poka firm Chorine Niewymieniony w czoówce
1944 Krok ywy Operator telefoniczny Niewymieniony w czoówce
1944 Modzie biega na dziko Dziewczyna w budce Niewymieniony w czoówce
1944 Jedna tajemnicza noc Eileen Daley Niewymieniony w czoówce
1944 Hollywoodzka stoówka Modsza Hostessa Niewymieniony w czoówce
1945 Zbyt mody, by wiedzie Mary
1946 Janie wychodzi za m sier. Spud Lee
1946 Noc i dzie Nancy
1946 Wielki sen Acme Wacicielka ksigarni
1948 Do zwycizcy Miriam
1948 Dwóch facetów z Teksasu Joan Winston
1948 Pewne niedzielne popoudnie Amy Lind
1949 Lniany Martin Nora Carson
1949 Na poudnie od St. Louis Deborah Miller
1949 Terytorium Kolorado Julie Ann Winslow
1950 Nevadan Karen Galt
1950 Skazany Kay Knowland
1950 Zabójca, który przeladowa Nowy Jork Alicja Lorie
1950 Pani O'Malley i Pan Malone Lola Gillway
1951 Legion Siodowy Dr Ann F. Rollins
1951 Bushwackers Cathy Sharpe
1952 Aleja Torped Por. Susan Peabody
1953 Przestraszony sztywny Rosie
1953 Prawo i porzdek Jeannie
1953 Jack Slade Wirginia Maria Dale
1953 Omnibus Elbieta Odcinek: Róg wieje o pónocy
1953 Czterogwiazdkowy Playhouse Marie Roberts Odcinek: Moorings
1954 Mody sercem Fran Tuttle
1954 Luka Ruthie Donovan
1954 Samotny pistolet Charlotte Downing
1954 atwizna Ann Stewart
1954 Prywatne Pieko 36 Francey Farnham
1954 Zagroenie dla bezpieczestwa Donna Tygodnie
1954 Czterogwiazdkowy Playhouse Ella Odcinek: Studium paniki
1955 Okrzyk wojenny Pani Elaine Yarborough (Kierownik USO w San Diego)
1955 Szybcy i wciekli Connie Adair
1955 Pi pistoletów na zachód upek
1955 Wysoki mczyzna na koniu Corinna Ordway
1955 Z powaaniem Linda Curtis
1955 Artyci i Modele Abigail Abby Parker
1955 Na muszce Marta Wright
1955 Teatr przy kominku Marion Carney Odcinek: Pan Cebula
1955 kino wideo Lux Go w przerwie Odcinek: cigany
1955 Prawdziwy teatr GE Ewa Balto Kelly Odcinek: klaun
1956 Napicie w Table Rock Lorna Miller
1956 Filary nieba Calla Gaxton
1956 Napisane na wietrze Marylee Hadley Oscar dla najlepszej aktorki drugoplanowej
nominowany Zoty Glob dla najlepszej aktorki drugoplanowej film
1956 Loretta Young Show Maj Hadley Odcinek: Bilet na maj
1957 Quantez Chaney
1957 Czowiek o tysicu twarzy Cleva Creighton Chaney
1957 Wskazówka dotyczca martwego dokeja Phyllis Tredman
1957 Zszargane Anioy LaVerne Shumann
1958 Za duo za wczenie Diana Barrymore
1958 Miasto Cimarron Nora Arkins Odcinek: Szanowana dziewczyna
1959 Czarodziej Lily Dolar
1960 Ostatnia podró Laurie Henderson
1960 Teatr Alcoa Anna St. Martin Odcinek: Ostatni lot Out
1961 Ostatni zachód soca Belle Breckenridge
1961 Droga 66 Christina Summers Odcinek: Odlecie do domu
1961 Szach mat Lorna Shay Odcinek: The Heat of Passion
1961 Pokaz Dicka Powella Elena Shay Odcinek: Otwarty sezon
1961 Prawdziwy teatr GE Ellen Rogers Odcinek: May biay ug
1962 dr Kildare Rena Ladovan Odcinek: Administrator
1962 Nietykalni Kitty Edmonds Odcinek: The Floyd Gibbons Story
1962 Prawdziwy teatr GE Ruth Hammond Odcinek: Niech kto mi pomoe!
1963 Impreza na play Marianna
1964 Najwikszy program na Ziemi Jeannie Gilbert Odcinek: Gdzie koczy si drut
1964 Los jest owc Lisa Bond Niewymieniony w czoówce
1964 Aresztowanie i proces Lois Janeway Odcinek: Modus Operandi
1964-1968 Miejsce Peyton Constance MacKenzie
Constance MacKenzie Carson
342 odcinki
Nagroda Zotego Jabka dla Najbardziej Wspópracujcej Aktorki (1965)
Nagroda Photoplay dla Najpopularniejszej Gwiazdy eskiej (1965)
Nominacja Nagroda Zotego Globu dla Najlepszej Gwiazdy Telewizyjnej (1965-1966)
1967 Wgld Edyta Stein Odcinek: Edyta Stein Story
1969 Obwód cielesny Vanessa Brighton
1969 Gob Elaine Hagen Film telewizyjny
1972 Odwani: nowi lekarze Ruth McLayne Odcinek: Czy ta operacja jest konieczna
1973 Ironside Agata Mott Odcinek: Wyznania: Od Pani Nocy
1975 Czowiek, który nie chcia umrze Paula Stafford
1975 Uprowadzenie Pani Prescott
1976 Królowa Ellery Carol Franklin Odcinek: Przygoda inyniera elektryka
1976 Bogacz, biedny czowiek Irene Goodwin Odcinek: Cz VII: Rozdziay 10
Odcinek: Cz VIII: Rozdziay 11 i 12
1976 Ulice San Francisco Julia Desmond Odcinek: Dziecko gniewu
1977 Zote spotkanie Pani Skinner
1977 Mae Damy Nocy Maggie Film telewizyjny
1977 Plan listopadowy wit ucznik Film telewizyjny
1977 Morderstwo w Peyton Place Constance MacKenzie Film telewizyjny
1978 Tajemnice Hardy Boys/Nancy Drew Pani Blain Odcinek: Dom na Optanym Wzgórzu
1978 Wysokie nadzieje Pani Herzog
1978 Wega$ Pani Gardner Odcinek: Kochaj, miej si i umieraj
1978 Wysokie loty Jane Odcinek: A Hairy Yak gra na krzesach muzycznych chtnie
1978 Katie: Portret rozkadówki Myrtle Cutler Film telewizyjny
1979 Czas dnia si skoczy Ana Williams
1979 Powodzenia, panno Wyckoff Mildred
1979 Zimowe zabójstwa Emma Kegan
1979 Najwiksi bohaterowie Biblii Nagar Odcinek: Sodoma i Gomora
1980 Najmniejszy wóczga Elena Odcinek: Kt opiekuczy
1980 Kondominium Molly Denniver Film telewizyjny
1982 Off Your Rocker Shelley Delaine
1983 Istota Marge Smith
1984 On nie jest twoim synem dr Sullivan Film telewizyjny
1985 Peyton Place: Nastpne pokolenie Constance Carson
1987 Descanse en Piezas/Odpoczynek w kawakach (Wielka Brytania/Hiszpania)
1992 Podstawowy instynkt Hazel Dobkins

Bibliografia

Bibliografia

  • Byrne'a, Jamesa Patricka; Colemana, Filipa; Franciszek Król, Jason (2008). Irlandia i obie Ameryki: kultura, polityka i historia: encyklopedia multidyscyplinarna, tom 2 (red. ilustrowane). ABC-CLIO. Numer ISBN 978-1-8510-9614-5.

Zewntrzne linki

Opiniones de nuestros usuarios

Cezary Kosiński

To dobry artykuł dotyczący Dorota Malone. Podaje niezbędne informacje, bez ekscesów.

Wladyslaw Czarnecki

Wpis _zmienna bardzo mi się przydał.

Peter Kaczmarek

Podoba mi się ta strona, a artykuł o Dorota Malone jest tym, którego szukałem.