Petrel antarktyczny



Wszystka wiedza, jaką ludzie zgromadzili przez wieki na temat Petrel antarktyczny, jest teraz dostępna w Internecie, a my zebraliśmy ją i uporządkowaliśmy dla Ciebie w najbardziej przystępny sposób. Chcemy, abyś mógł szybko i sprawnie uzyskać dostęp do wszystkich informacji o Petrel antarktyczny, które chcesz poznać, aby Twoje doświadczenie było przyjemne i abyś czuł, że naprawdę znalazłeś informacje o Petrel antarktyczny, których szukałeś.

Aby osiągnąć nasze cele, dołożyliśmy starań nie tylko w celu uzyskania najbardziej aktualnych, zrozumiałych i prawdziwych informacji o Petrel antarktyczny, ale także upewniliśmy się, że wygląd, czytelność, szybkość ładowania i użyteczność strony są tak przyjemne, jak to tylko możliwe, abyś mógł skupić się na tym, co najważniejsze, czyli na poznaniu wszystkich dostępnych danych i informacji o Petrel antarktyczny, bez konieczności martwienia się o cokolwiek innego - my już zajęliśmy się tym za Ciebie. Mamy nadzieję, że udało nam się osiągnąć nasz cel i że użytkownik znalazł poszukiwane informacje o Petrel antarktyczny. Witamy Cię i zachęcamy do dalszego korzystania z scientiapl.com .

Petrel antarktyczny
Petrel antarktyczny leccy w lewo.  Jego gowa, ciao i górna poowa skrzyde s ciemnobrzowe.  Jego ogon i dolna poowa skrzyde s biae.
Klasyfikacja naukowa edytowa
Królestwo: Animalia
Gromada: Chordata
Klasa: Aves
Zamówienie: Procellariiformes
Rodzina: Procellariidae
Rodzaj: Thalassoica
Reichenbach , 1853
Gatunek:
T. antarktyda
Nazwa dwumianowa
Thalassoica Antarktyda
( JF Gmelin 1789)

Antarktycznego petrel ( Thalassoica antarctica ) jest wyranie zaznaczone brzowy ciemne i biae petrel , znaleziono na Antarktyce, najczciej w Ross i Weddella mórz . ywi si krylem antarktycznym , rybami i maymi kaamarnicami . ywi si podczas pywania, ale potrafi nurkowa zarówno z powierzchni, jak iz powietrza.

Taksonomia i systematyka

Petrel antarktyczny jest jedynym znanym gatunkiem z rodzaju Thalassoica. Naley do rodziny Procellariidae z rzdu Procellariiformes . To wraz z petrel petrel niegu The warcabnik obie macronectes , a dwa gatunki w Fulmarus rodziny, s uwaane za inny subclade od innych burzykowate czonków. Maj pewne cechy identyfikujce. Po pierwsze, maj nosowych, które przyczepiaj si do górnej ustawy zwanej naricorns . Chocia nozdrza na petrelach znajduj si na szczycie górnego dzioba. Dzioby Procellariiformes s równie wyjtkowe, poniewa s podzielone na siedem do dziewiciu zrogowaciaych talerzy. Na petrelach jedna z tych pyt tworzy haczykowat cz górnego dzioba. Wytwarzaj olej odkowy zoony z estrów woskowych i trójglicerydów, który jest przechowywany w prowokacji . Mona go spryska z ust w celu obrony przed drapienikami oraz jako bogate w energi ródo poywienia dla pisklt i dorosych podczas dugich lotów. Wreszcie, maj równie gruczo solny, który znajduje si nad kanaem nosowym i pomaga odsala ich ciaa, ze wzgldu na du ilo wody oceanicznej, któr pij. Wydziela z nosa wysoki roztwór soli.

Etymologia

Sowo petrel pochodzi od w. Piotra i historii jego chodzenia po wodzie. Odnosi si to do zwyczaju petrela, który wydaje si biega po wodzie, aby wystartowa.

Opis

Petrel Antarktyczny z Zachodniego Pówyspu Antarktycznego

Dorosy petrel antarktyczny ma brzow gow, boki, gardo i grzbiet. Ich dziób jest czarny, a stopy óte. Ich dolna cz jest biaa, a ogon i czci drugorzdowe na skrzydach s biae z brzowymi kocówkami. S redniej wielkoci w stosunku do innych petrel o rozpitoci skrzyde 100-110 cm (39-43 cali), dugoci 43 cm (17 cali) i redniej wadze 675 g (23,8 uncji).

Dugo ich generacji wynosi 15 lat.

Dieta petrela to gównie mae ryby, kalmary i kryl. W celu zdobycia poywienia stosuj metody chwytania powierzchni lub nurkowania zanurzeniowego. Mog nurkowa do 1,5 m (4 stopy 11 cali).

Gody

Okres lgowy petrela antarktycznego przypada na padziernik-listopad. Kada para skada jedno jajo, które wysiaduje przez 45-48 dni, po czym nastpuje 42-47-dniowy okres lgowy. Obaj czonkowie pary wysiaduj jajo, 4% par to kobieta-samica.

Jaja maj wskanik wylgania 70-90%. Dwie gówne przyczyny utraty jaj to drapienictwo wydrzyków poudniowych oraz jajo wytaczajce si z gniazda i zamraajce.

Dystrybucja i siedlisko

Petrel antarktyczny, jak sama nazwa wskazuje, yje i rozmnaa si na Oceanie Poudniowym oraz na wyspach Antarktyki. Gniazduj na niezanieonych klifach i cianach skalnych, na wybrzeu lub na przybrzenych wyspach. Jednak znaleziono je do 250 km w gb ldu. Innym powszechnym miejscem gniazdowania s góry lodowe. Kolonie lgowe w okresie lgowym padziernik-listopad mog liczy nawet ponad 200 000 par.

Czasami pón zim migruj do Australii lub Nowej Zelandii. Niestety, zdarza si to zwykle, gdy zapie ich silna burza.

Status

Ten petrel ma szacowany zasig wystpowania 77 500 000 km 2 (29 922 917 ²) i od 10 do 20 milionów dorosych ptaków. Ze wzgldu na ogromny zasig i du liczebno zosta sklasyfikowany przez Midzynarodow Uni Ochrony Przyrody jako gatunek najmniej niepokojcy .

Bibliografia

Zewntrzne linki

Opiniones de nuestros usuarios

Dagmara Kania

Mój tata rzucił mi wyzwanie, abym odrobił pracę domową bez używania czegokolwiek z Wikipedii. Powiedziałem mu, że mogę to zrobić, przeszukując wiele innych witryn. Na szczęście znalazłem tę witrynę, a ten artykuł o zmiennej Petrel antarktyczny pomógł mi odrobić pracę domową. wpadłem w pokusę pójścia na Wikipedię, bo nie mogłem znaleźć nic o zmiennej _, ale na szczęście znalazłem ją tutaj, bo wtedy mój tata sprawdził historię przeglądania, żeby zobaczyć, gdzie był. przejdź do Wikipedii? Mam szczęście, że znalazłem tę stronę i artykuł o Petrel antarktyczny tutaj. Dlatego daję ci moje pięć gwiazdek.

Wiktoria Piasecki

Wreszcie! W dzisiejszych czasach wydaje się, że jeśli nie piszą artykułów składających się z dziesięciu tysięcy słów, to nie są szczęśliwi. Panowie autorzy treści, to TAK to dobry artykuł o Petrel antarktyczny.

Ernest Marek

To dobry artykuł dotyczący Petrel antarktyczny. Podaje niezbędne informacje, bez ekscesów.