Petwal karowaty antarktyczny



Wszystka wiedza, jaką ludzie zgromadzili przez wieki na temat Petwal karowaty antarktyczny, jest teraz dostępna w Internecie, a my zebraliśmy ją i uporządkowaliśmy dla Ciebie w najbardziej przystępny sposób. Chcemy, abyś mógł szybko i sprawnie uzyskać dostęp do wszystkich informacji o Petwal karowaty antarktyczny, które chcesz poznać, aby Twoje doświadczenie było przyjemne i abyś czuł, że naprawdę znalazłeś informacje o Petwal karowaty antarktyczny, których szukałeś.

Aby osiągnąć nasze cele, dołożyliśmy starań nie tylko w celu uzyskania najbardziej aktualnych, zrozumiałych i prawdziwych informacji o Petwal karowaty antarktyczny, ale także upewniliśmy się, że wygląd, czytelność, szybkość ładowania i użyteczność strony są tak przyjemne, jak to tylko możliwe, abyś mógł skupić się na tym, co najważniejsze, czyli na poznaniu wszystkich dostępnych danych i informacji o Petwal karowaty antarktyczny, bez konieczności martwienia się o cokolwiek innego - my już zajęliśmy się tym za Ciebie. Mamy nadzieję, że udało nam się osiągnąć nasz cel i że użytkownik znalazł poszukiwane informacje o Petwal karowaty antarktyczny. Witamy Cię i zachęcamy do dalszego korzystania z scientiapl.com .

Petwal karowaty antarktyczny
Zakres czasowy: Pliocen ostatnie
Petwal karowaty w ross sea.jpg
Petwal karowaty antarktyczny w Morzu Rossa
Diagram przedstawiajcy wieloryba i petwonurka z boku: Wieloryb jest okoo pi razy duszy od czowieka
Rozmiar w porównaniu do przecitnego czowieka
Klasyfikacja naukowa edytowa
Królestwo: Animalia
Gromada: Chordata
Klasa: Mammalia
Zamówienie: Parzystokopytne
Podczerwie: waleni
Rodzina: Balaenopterydae
Rodzaj: Balaenoptera
Kompleks gatunkowy : kompleks gatunków petwala karowatego
Gatunek:
B. bonaerensis
Nazwa dwumianowa
Balaenoptera bonaerensis
Burmeister , 1867
Mapa zasigu waleni Antarctic Minke Whale.png
Wieloryb karowaty na Antarktydzie

Antarctic Minke wieloryb lub poudniowej wielorybów karowatych ( Balaenoptera bonaerensis ) jest gatunkiem z wielorybów karowatych obrbie podrzdu fiszbinowych wielorybów . Jest drugim najmniejszym rorqualem po petwalu karowatym i trzecim najmniejszym wielorybem fiszbinowym. Chocia po raz pierwszy opisana naukowo w poowie XIX wieku, nie zostaa uznana za odrbny gatunek a do lat 90. XX wieku. Niegdy ignorowany przez przemys wielorybniczy ze wzgldu na jego niewielkie rozmiary i nisk wydajno ropy, norek antarktyczny by w stanie unikn losu innych wielorybów fiszbinowych i utrzyma du populacj w XXI wieku, liczc setki tysicy. Przetrwanie, aby sta si najliczniejszym wielorybem fiszbinowym na wiecie, jest obecnie jednym z filarów brany, obok swojego kosmopolitycznego odpowiednika norki zwyczajnej. Ogranicza si gównie do pókuli poudniowej (cho wóczgów odnotowano na pónocnym Atlantyku) i ywi si gównie euphausiidami .

Taksonomia

Historia

W lutym 1867 roku rybak znalaz okoo 9,75 m (32,0 stopy) samca rorquala pywajcego w Rio de la Plata w pobliu Belgrano , okoo dziesiciu mil od Buenos Aires w Argentynie. Po sprowadzeniu go na ld zwróci na niego uwag niemieckiego argentyskiego zoologa Hermanna Burmeistera , który w tym samym roku opisa go jako nowy gatunek Balaenoptera bonaerensis . Szkielet innego okazu, osobnika o dugoci 4,7 m (15 stóp) zabranego z Otago Head , South Island , Nowa Zelandia, w padzierniku 1873 roku, zosta wysany przez profesora Fredericka Huttona , opiekuna Otago Museum w Dunedin , do British Museum w Londynie , gdzie zosta zbadany przez brytyjskiego zoologa Johna Edwarda Graya , który opisa go jako nowy gatunek szczupaka (petwal karowaty, B. acutorostrata ) i nazwa go B. huttoni . Oba opisy byy w duej mierze ignorowane przez stulecie.

Gordon R. Williamson by pierwszym, który opisa posta z ciemnymi petwami na pókuli poudniowej na podstawie trzech okazów: ciarnej samicy schwytanej w 1955 r. i dwóch samców schwytanych w 1957 r., wszystkie przywiezione na pokad brytyjskiego statku fabrycznego Balaena . Wszyscy trzej mieli jednolicie jasnoszare petwy i dwukolorowe fiszbiny, z biaymi pytkami z przodu i szarymi pytkami z tyu. Dalsze badania w latach 60. potwierdziy jego opis. W latach 70. badania osteologiczne i morfologiczne sugeroway, e by to przynajmniej podgatunek petwala karowatego, który zosta oznaczony jako B.a. bonaerensis , wedug okazu Burmeistera. W latach 80. dalsze badania oparte na wygldzie zewntrznym i osteologii sugeroway, e w rzeczywistoci na pókuli poudniowej istniay dwie formy, wiksza forma z ciemnymi petwami i "drobna" lub "karowata forma" z biaymi petwami, z których ta ostatnia wydawaa si by bliej spokrewniony z powszechn form pókuli pónocnej . Zostao to wzmocnione badaniami genetycznymi z wykorzystaniem analiz allozymowego i mitochondrialnego DNA , które sugeroway, e istniej co najmniej dwa gatunki petwala karowatego, B. acutorostrata i B. bonaerensis , przy czym forma karowata jest bardziej spokrewniona z poprzednim gatunkiem. Jedno z bada sugerowao, e sejwale i morska forma wieloryba Bryde'a byy ze sob cilej spokrewnione ni jakikolwiek inny gatunek petwala karowatego. Amerykaski naukowiec Dale W. Rice popar te wnioski w swojej przeomowej pracy na temat taksonomii ssaków morskich, nadajc temu, co nazwa antarktycznym petwalem karowatym ( B. bonaerensis , Burmeister, 1867), peny specyficzny status po tym nastpio Midzynarodowe Poawianie Wielorybów. Uruchomi kilka lat póniej. Inne organizacje poszy w ich lady.

Rozbieno

Petwal antarktyczny i petwal karowaty oddzieliy si od siebie na pókuli poudniowej 4,7 miliona lat temu, podczas przeduajcego si okresu globalnego ocieplenia we wczesnym pliocenie, które zakócio antarktyczny prd okoobiegunowy i stworzy lokalne ogniska upwellingu, uatwiajc specjacj przez rozdrobnienie populacji.

Hybrydy

Istniej dwie potwierdzone hybrydy midzy petwalami antarktycznymi a petwalami karowatymi. Oba zostay zowione na pónocno-wschodnim Atlantyku przez norweskie statki wielorybnicze. Pierwsza, samica o dugoci 8,25 m (27,1 ft) zdjta z zachodniego Spitsbergenu ( 78°02N 11°43E / 78,033°N 11,717°E / 78,033; 11.717 ) 20 czerwca 2007 r., bya wynikiem sparowania samicy norki antarktycznej z samcem norki zwyczajnej. Druga, ciarna samica zabrana z pónocno-zachodniego Spitsbergenu ( 79°45N 9°32E / 79,750 N 9,533°E / 79.750; 9,533 ) w dniu 1 lipca 2010 r., miaa wspóln matk norek i ojca norek antarktycznych. Jej pód eski zosta z kolei spodzony przez nork nork pospolit pónocnoatlantyck, co dowodzi, e moliwe jest krzyowanie wsteczne midzy hybrydami obu gatunków.

Opis

Rozmiar

Antarktyda karowata naley do najmniejszych fiszbinowców, przy czym mniejsze s tylko petwal karowaty i wieloryb karowaty . Najduszymi zowionymi u Brazylii bya samica o dugoci 11,9 metra (39,0 stóp) schwytana w 1969 roku i samiec o dugoci 11,27 metra (37,0 stóp) schwytany w 1975 roku. mczyni. Poza RPA najduej mierzona bya kobieta o dugoci 10,66 metra (35,0 stóp) i mczyzna o dugoci 9,75 metra (32,0 stopy). Najciszymi zowionymi na Antarktydzie bya samica o dugoci 9 metrów (29,5 stopy), która waya 10,4 tony (11,5 tony amerykaskiej) i samiec o dugoci 8,4 metra (27,6 stopy), który way 8,8 tony (9,7 tony amerykaskiej). W dojrzaoci fizycznej kobiety maj rednio 8,9 metra (29,2 stopy), a mczyni 8,6 metra (28,2 stopy). W dojrzaoci pciowej samice osigaj redni 7,59 m (24,9 stopy), a mczyni 8,11 m (26,6 stopy). Szacuje si, e po urodzeniu cielta maj 2,74 metra (9 stóp).

Wygld zewntrzny

Podobnie jak ich bliski krewny norka zwyczajna, petwal karowaty antarktyczny jest silny jak na swój rodzaj. Maj wsk, spiczast, trójktn mównic z nisk oson przeciwbryzgow. Ich wydatna, wyprostowana, sierpowata petwa grzbietowa czsto bardziej zakrzywiona i spiczasta ni u norek pospolitych jest ustawiona w okoo dwóch trzecich dugoci grzbietu. Okoo poowa osobników ma jasnoszar flar lub plam na tylnej poowie petwy grzbietowej, podobn do tej obserwowanej u delfinów z rodzaju Lagenorhynchus . S ciemnoszare na grzbiecie i czysto biae brzusznie. Dolna szczka wystaje poza górn szczk i jest po obu stronach ciemnoszara. Norkom antarktycznym brakuje jasnoszarego sioda rostralnego obecnego w formach pospolitych i karowatych. Wszystkie osobniki maj blade, cienkie smugi wystajce z otworów wydmuchowych, które najpierw skrcaj w lewo, a potem w prawo szczególnie w prawo. Te smugi wydaj si by bardziej widoczne i spójne u tego gatunku ni u norki zwyczajnej lub karowatej. Wikszo ma równie rónokolorow jasnoszar, jasnoszar z ciemnymi krawdziami lub po prostu ciemn smug uszn cignc si za otworem przewodu suchowego , która rozszerza si i staje si bardziej rozmyta z tyu. Pomidzy petwami znajduje si jasnoszary, o zmiennym ksztacie, podwójny szewron lub wzór w ksztacie litery W (analogiczny do podobnego wzoru widocznego u ich wikszego kuzyna, petwala ). To rozszerza si, tworzc jasnoszar at na ramieniu nad petwami. Podobnie jak norki zwyke i karowate, maj dwa jasnoszare lub biaawe pokosy, zwane atami na klatce piersiowej i bokach , z których pierwsza biegnie ukonie w gór od pachy i ukonie w dó, tworzc trójktn intruzj w ciemnoszarym obszarze klatki piersiowej, a druga wznosi si bardziej pionowo wzdu jego przedniej krawdzi i rozcigajcy si dalej grzbietowo, zanim stopniowo opada do tyu, aby poczy si z biel brzusznej strony szypuki ogonowej. Ciemnoszare, z grubsza trójktne pole klatki piersiowej oddziela te dwie czci, podczas gdy wsze ciemnoszare wypenienie barku oddziela at klatki piersiowej od aty barku. Dwa jasnoszare, skierowane do przodu ogonowe szewrony wystaj z ciemnoszarego pola powyej, tworzc midzy nimi biaaw powiat szypuki . Przywry o gadkich bokach, zwykle o szerokoci okoo 2,6 do 2,73 m (8,5 do 9,0 stóp), s grzbietowo ciemnoszare i czysto biae (czasami jasnoszare do szarych) brzusznie z cienkim, ciemnym brzegiem. Na ciele mog znajdowa si drobne, ciemnoszare plamki .

Norkom antarktycznym brakuje jasnej biaej, poprzecznej wstgi petwy norki zwyczajnej oraz biaej opatki i jasnej biaej atki petwy (zajmujcej proksymalne dwie trzecie petwy) u norek karowatych. Zamiast tego ich wskie, spiczaste petwy, okoo jednej szóstej do jednej ósmej cakowitej dugoci ciaa, s zwykle albo gadkie, jasnoszare z prawie bia krawdzi natarcia i ciemniej szar krawdzi spywu, albo dwutonowe, z cienkim wiatem. szary lub ciemny pas oddzielajcy ciemniejszy szary proksymalnej jednej trzeciej petwy od janiejszego szarego dystalnych dwóch trzecich. W przeciwiestwie do norek karowatych, ciemnoszary kolor midzy okiem a petw nie rozciga si do brzusznych rowków garda, tworzc ciemn plam na gardle ; zamiast tego istnieje linia o nieregularnym ksztacie biegnca od mniej wicej poziomu oka do przedniego wstawienia petwy, czca si z jasnoszar at na ramieniu.

Najdusze pyty fiszbinowe maj rednio od 25 do 27 cm (9,8 do 10,6 cala) dugoci i okoo 12,5 do 13,5 cm (4,9 do 5,3 cala) szerokoci i liczb 155 do 415 par (rednio 273). S dwukolorowe, z ciemnoszarym zewntrznym brzegiem na tylnych pytkach i biaym zewntrznym brzegiem na przednich pytkach chocia wród biaych pyt mog znajdowa si rzdy ciemnych pytek. Istnieje pewien stopie asymetrii, z mniejsz liczb biaych pytek po lewej stronie ni po prawej (rednio 12% po lewej stronie i rednio 34% po prawej). Ciemnoszara obwódka zajmuje okoo jednej trzeciej szerokoci pytek (od okoo jednej siódmej do ponad poowy jej szerokoci), przy czym rednia szeroko jest wiksza po lewej stronie ni po prawej. W przeciwiestwie do norek karowatych maj mniejsze fiszbiny o dugoci zaledwie 20 cm (7,9 cala), maj wiksz liczb biaych pytek (ponad 54%, czsto 100%), które nie maj tego asymetrycznego ubarwienia i maj wsk ciemnoszar obwódk ( jeli wystpuje) mniejszej ni 6% szerokoci pyty. Norki antarktyczne maj rednio od 42 do 44 cienkich, wskich bruzd brzusznych (zakres od 32 do 70), które rozcigaj si na okoo 48% dugoci ciaa znacznie poniej ppka.

Dystrybucja

Zasig

Wieloryby antarktyczne wystpuj na wikszoci pókuli poudniowej. Na zachodnim poudniowym Atlantyku zostay zarejestrowane w pobliu Brazylii od 0°53'N do 27°35'S (prawie przez cay rok), Urugwaj , poza centraln Patagonii w Argentynie (listopad-grudzie) oraz w Cieninie Magellana i Beagle Kana poudniowy Chile (luty-marzec), natomiast we wschodnim poudniowym Atlantyku zostay odnotowane w Zatoce Gwinejskiej u wybrzey Togo , u wybrzey Angoli w Namibii (luty) i Prowincji Przyldkowej w RPA. Na Oceanie Indyjskim i Pacyfiku zostay zarejestrowane poza prowincj Natal , RPA, Reunion (lipiec), Australi (lipiec-sierpie), Now Zelandi, Now Kaledoni (czerwiec), Ekwadorem ( 2°S , padziernik), Peru ( 12°30, wrzesiepadziernik) oraz pónocne fiordy poudniowego Chile. Wóczgi zostay zgoszone w Surinamie - 8,2 m (26,9 stóp) kobieta zgina 45 km (28 mil) w gór rzeki Coppename w padzierniku 1963 roku; w Zatoce Meksykaskiej , gdzie w lutym 2013 r. znaleziono martw samic o dugoci 7,7 metra (25,3 stóp) w amerykaskim stanie Luizjana ; i poza Jan Mayen (czerwiec) na pónocno-wschodnim Atlantyku.

Wydaje si, e w sezonie lgowym rozpraszaj si na wodach przybrzenych. Na wiosn (padziernik-grudzie), japoskie badania próbnych od 1976 do 1987 roku nagrany stosunkowo wysokie stopy spotkanie petwali karowatych poza RPA i Mozambiku ( 20 ° - 30 ° S , 30 ° - 40 ° E ), OFF Zachodniej Australii (20 ° - 30 ° S 110 ° - 120 ° e ) wokó Wyspy Gambiera z francuskiego Polinezja (20 ° - 30 ° S 130 ° - 140 ° E ) i w Poudniowo-wschodniej Pacific ( 10 ° - 20 ° S , 110° 120° W ). Póniejsze badania, które rozróniay petwale karowate i antarktyczne, wykazay, e wikszo z nich to petwale antarktyczne.

Wystpuj okoobiegunowo na Oceanie Poudniowym (gdzie s odnotowywane przez cay rok), w tym na morzach Bellingshausen , Scotia , Weddell i Ross Seas . S to najbardziej bogaty w MacKenzie Bay - Prydz Bay obszar ( 60 ° - 80 ° E , na poudnie od 66 ° S ) i wzgldnie liczne si królowej Maud Ziemi ( 0 ° - 20 ° E , 66 ° - 70 ° S ), na Davis (80 ° - 100 ° e , na poudnie od 66 ° c) i Rossa morskiej ( 160 ° e - 140 ° w , na poudnie od 70 ° S) oraz w poudniowej Weddella morzu ( 20 ° - 40 ° E , South 70°S). Podobnie jak ich wikszy kuzyn petwal bkitny , maj szczególne powinowactwo do paku lodowego . Na wiosn (padziernik-listopad), które wystpuj powszechnie w caej strefie lodzie do blisko brzegu szybkim lodzie , gdzie zostay one obserwowane pomidzy pasami lodzie oraz w przewodach i polynyas - czsto w cikich pokrywy lodowej. Niektóre osobniki zostay uwizione w lodzie i zostay zmuszone do zimowania na Antarktydzie na przykad do 120 mniejszych rorquals zostao uwizionych w maym otworze oddechowym z szedziesicioma orkami i wielorybem dziobem Arnoux w kanale Prince Gustav , na wschód od na Pówyspie Antarktycznym i na zachód od Wyspy Jamesa Rossa , w sierpniu 1955 r.

Migracje i przemieszczenia

Dwa antarktyczne petwale karowate oznaczone znacznikami odkrywczymi 26 cm (10 cali) rurki ze stali nierdzewnej z wygrawerowanym napisem i numerem na Oceanie Poudniowym podczas lata australijskiego (stycze) zostay odnalezione kilka lat póniej w pónocno-wschodniej Brazylii ( 7°S , 34°W ) podczas zimy australijskiej (odpowiednio lipiec i wrzesie). Pierwsza zostaa wyznaczona na Ziemi Królowej Maud ( 69°S 19°E / 69°S 19°E / -69; 19 ), a druga na poudniowy wschód od poudniowych Orkadów ( 62°S 35°W / 62°S 35°W / -62; -35 ). Ponad dwadziecia osób oznaczonych tymi znacznikami Discovery wykazywao ruchy na du skal wokó kontynentu antarktycznego, z których kada poruszaa si o ponad 30 stopni dugoci geograficznej w rzeczywistoci dwie przemieciy si o ponad 100 stopni dugoci geograficznej. Pierwszy zosta wyznaczony na wybrzeu Adélie ( 66°S 141°E / 66°S 141°E / -66; 141 ) i odzyskany w nastpnym sezonie na wybrzeu Princess Ragnhild ( 68°S26 °E / 68 ° S 26 ° E / -68; 26 ), minimum 114 stopni dugoci geograficznej. Drugi zosta oznaczony na pónoc od Przyldka Adare ( 68 ° S 172 ° E / 68°S 172°E / -68; 172 ) i odzyskany prawie sze lat póniej na pónocny zachód od Pówyspu Riiser-Larsen ( 68 ° S 32 ° E / 68 ° S 32 ° E / -68; 32 ), co najmniej na ponad 139 stopniach dugoci geograficznej. Oba zostay oznaczone i odzyskane w styczniu.

20 stycznia 1972 r . znaleziono 49,5 cm (19,5 cala) odamany dziób marlina ( Makaira sp.) osadzony w mównicy petwala karowatego zowionego na Oceanie Poudniowym na 64°06 87°14E / 64,100°S 87,233°E / -64.100; 87,233 , dostarczajc porednich dowodów migracji do cieplejszych wód tropikalnych lub subtropikalnych Oceanu Indyjskiego.

Populacja

Wczeniejsze szacunki sugeroway, e na Oceanie Poudniowym yo kilkaset tysicy petwali karowatych. W 2012 r. Komitet Naukowy Midzynarodowej Komisji Wielorybniczej uzgodni najlepsze oszacowanie na 515 000. W Raporcie Komitetu Naukowego przyznano, e szacunki te s obarczone do pewnego stopnia negatywnymi bdami, poniewa niektóre petwale karowate znajdoway si poza moliwymi do zbadania granicami krawdzi lodu.

Biologia

Historia naturalna

Petwal karowaty antarktyczny osiga dojrzao pciow w wieku od 5 do 8 lat w przypadku samców i 7 do 9 lat w przypadku samic. Oboje osigaj dojrzao fizyczn w wieku okoo 18 lat. Po okresie ciy trwajcym okoo 10 miesicy rodzi si jedno ciel o dugoci 2,73 m (9,0 stóp) odnotowano pody bliniacze i trojaczki, ale s one rzadkie. Po okresie laktacji trwajcym okoo szeciu miesicy ciel jest odsadzane na dugoci 4,6 m (15 stóp). Przedzia wycielenia szacuje si na okoo 12,5 do 14 miesicy. Szczyt wycielenia przypada na okres od maja do czerwca, a szczyt poczcia od sierpnia do wrzenia. Kobiety mog y do 43 roku ycia.

Ofiara

Petwal karowaty antarktyczny ywi si prawie wycznie euphausiidami . Na Oceanie Poudniowym ponad 90% osobników ywi si krylem antarktycznym ( Euphausia superba ); E. crystallorophias równie stanowiy wan cz diety na niektórych obszarach, zwaszcza w stosunkowo pytkich wodach Zatoki Prydzkiej. Rzadkie i przypadkowe pozycje obejmuj calanoid widonogi , pelagicznych amphipod Themisto gaudichaudii , Antarktyczne sidestripes ( Pleuragramma antarcticum ), The Crocodile icefish cryodraco antarcticus , nototheniids i myctophids . Wikszo przebadanych osobników poza RPA miaa pusty odek. Nieliczni, którzy mieli pokarm w odku, erowali na euphausiidach, gównie Thysanoessa gregaria i E. recurva .

drapienictwo

Petwal antarktyczny to gówny element zdobycz typu A orek w Oceanie Poudniowym. Ich szcztki znaleziono w odkach orek schwytanych przez Sowietów, podczas gdy osobniki schwytane przez Japoczyków miay uszkodzone petwy z bliznami po zbach i równolegymi bliznami na ciele sugerujcymi ataki orek. Zaobserwowano równie due grupy orek cigajcych, atakujcych, a nawet zabijajcych antarktyczne wieloryby. Wikszo ataków dotyczy orek typu A, ale pewnego razu, w styczniu 2009 roku, zaobserwowano grup dziesiciu orek typu B lub orki, które zwykle eroway na fokach Weddella w okolicy, zmywajc je falami z kry. atakuj, zabijaj i ywi si modym petwalem antarktycznym w fiordzie Laubeuf , midzy wysp Adelaide a Pówyspem Antarktycznym .

Pasoyty i epibiotyki

Niewiele opublikowano na temat pasoytniczej i epibiotycznej fauny petwali karowatych Antarktyki. Osobniki czsto znajdowano z pomaraczowobrzowymi do ótawych plamami okrzemek Cocconeis ceticola na ciele 35,7% w Afryce Poudniowej i 67,5% w Antarktyce. Z próbki wielorybów zowionych przez japosk ekspedycj wzdu krawdzi lodu, jedna pita bya zaraona cyamidami (te z jednego wieloryba zostay zidentyfikowane jako Cyamus balaenopterae ). Kilkaset takich wszy wielorybich mona znale na jednym wielorybie, rednio 55 na osobnika wikszo znajduje si na kocu rowków brzusznych i wokó ppka. Widonoga Pennella znaleziono tylko na jednym wielorybie. Tasiemce byy powszechnie znajdowane w jelitach (jeden przykad zidentyfikowano jako Tetrabothrius affinis ).

Zachowanie

Wielko i skad grupy

Wieloryby antarktyczne s bardziej towarzyskie ni ich mniejsze odpowiedniki, petwal karowaty i petwal karowaty. rednia wielko grupy na Antarktydzie wynosia okoo 2,4 (skorygowana w dó ze wzgldu na stronniczo obserwatora), przy czym okoo jedna czwarta obserwacji skadaa si z singli i jednej pitej par; najwiksza agregacja liczya 60 osobników. Poza RPA rednia wielko grupy wynosia okoo dwóch, przy czym najczstsze byy singli (prawie 46%) i pary (31%) najwiksza bya 15. Poza Brazyli wikszo obserwacji dotyczya singli (32,6%) lub par ( 31,5%), przy czym najliczniejsza grupa liczy 17 osób.

Podobnie jak petwale karowate, norki antarktyczne wykazuj du segregacj przestrzenn i czasow ze wzgldu na pe, klas wiekow i stan rozrodczy. Poza RPA niedojrzae zwierzta przewaaj od kwietnia do maja, a dojrzae wieloryby (gównie samce) od czerwca w sierpniu i wrzeniu dorose samce czsto towarzysz parom krowo-cielcym. Poza Brazyli dua cz osobników jest niedojrzaa (szczególnie w przypadku samic) w lipcu i sierpniu, ale we wrzeniu wikszo osobników jest dojrzaych, a w padzierniku i listopadzie prawie wszystkie s dojrzae. Kobiety przewyszaj liczebnie mczyzn dwa do jednego w Brazylii, podczas gdy w Afryce Poudniowej, gdzie samce przewyszaj liczebnie kobiety prawie dwa do jednego, sytuacja jest odwrotna. Stwierdzono, e ponad jedna czwarta samic z Afryki Poudniowej jest w okresie laktacji, podczas gdy samice w okresie laktacji wystpuj bardzo rzadko w Antarktyce chocia par krowo-cielcych zaobserwowano podczas australijskiej zimy (sierpie) na Morzu azariewskim . W sub- Antarktydzie i Antarktyce niedojrzae zwierzta s zwykle samotne i wystpuj na niszych szerokociach geograficznych dalej od brzegu, podczas gdy dojrzae wieloryby s zwykle spotykane w grupach mieszanych (zwykle jedna pe przewysza drug, a grupy skadajce si wycznie z samców lub samic s czasami spotykane). i wystpuj w wyszych szerokociach geograficznych. Dojrzae samce dominuj na rednich szerokociach geograficznych, podczas gdy dojrzae samice dominuj w wyszych szerokociach strefy paku lodowego od dwóch trzecich do trzech czwartych wielorybów w Morzu Rossa skadaj si z ciarnych samic.

W lipcu 2000 r. na Wielkiej Rafie Koralowej zaobserwowano krótkotrway kontakt niedojrzaego petwala karowatego z czterema petwalami karowatymi .

W przeciwiestwie do petwali karowatych czsto maj wyrany cios, co jest szczególnie widoczne na spokojniejszych wodach w pobliu paku lodowego. W wskich otworach i pkniciach paku lodowego zaobserwowano spyhopping podnoszenie gowy w pionie w celu odsonicia otworów do oddychania; zaobserwowano nawet, e zim (lipiec-sierpie) osobniki przebijay otwory oddechowe przez lód morski, unoszc si w podobny sposób. Podczas szybkiej podróy na otwartej wodzie mog tworzy wiksze wersje koguta sprayu stworzonego przez ich mniejszego kuzyna, morwina Dalla . Podczas ataków erowania rzucaj si wielokrotnie na bok (w lewo lub w prawo) do gstej aty zdobyczy z otwartymi ustami i brzusznymi fadami rozszerzonymi, gdy ich worek dzisowy wypenia si wod obcion zdobycz. Po wykonaniu serii krótszych nurkowa, podczas których wynurzaj si od dwóch do pitnastu razy, wykonaj dusze nurkowanie, trwajce nawet czternacie minut. Pytsze nurkowania, zwykle poniej 40 m (130 stóp) wykonywane s w nocy (od okoo 20:00 do okoo 2 w nocy), podczas gdy gbsze nurkowania, które mog mie gboko powyej 100 m (330 stóp) wykonywane s w cigu dnia (od okoo 2 w nocy). do okoo 20:00).

Wokalizacje

Petwal karowaty antarktyczny wydaje róne dwiki, w tym gwizdki, woania przypominajce brzk dzwonka, kliknicia, piski, chrzkanie, zamiatanie i dwik zwany bio-kaczk . Downsweeps to intensywne poczenia o niskiej czstotliwoci, które opadaj od okoo 130 do 115 Hz do okoo 60 Hz, ze szczytow czstotliwoci 83 Hz. Kade przemiatanie ma czas trwania 0,2 sekundy i redni poziom róda okoo 147 decybeli przy cinieniu odniesienia jednego mikropaskala na jeden metr. Wezwanie bio-kaczki, po raz pierwszy opisane w latach 60. XX wieku i nazwane przez operatorów sonarów na okrtach podwodnych klasy Oberon ze wzgldu na rzekome podobiestwo do kaczki, skada si z serii od trzech do kilkunastu pocigów impulsowych, których zakres waha si od 50 do 200 Hz i maj szczytow czstotliwo okoo 154 Hz czasami posiadaj równie harmoniczne do 1 kHz. S powtarzane co okoo 1,5 do 3 sekund i maj poziom róda 140 decybeli przy cinieniu odniesienia jednego mikropaskala na jeden metr. Ich ródo pozostawao tajemnic przez dziesiciolecia, dopóki nie zostao przypisane antarktycznemu petwalowi karowatemu w artykule opublikowanym w 2014 r. chocia sugerowano, e pochodzi z tego gatunku ju w poowie 2000 roku. Odnotowano go na Morzu Rossa i azariewa, nad Kanionem Perth , u wybrzey Australii Zachodniej od koca czerwca do pocztku grudnia, a na Morzu Króla Haakona VII od kwietnia do grudnia. Dwik wydaje si by wydawany blisko powierzchni przed nurkowaniem w poszukiwaniu poywienia, ale nic nie wiadomo o jego funkcji.

Wielorybnictwo

Bark Antarktyki , wysany przez wielorybnictwo pionier Svend Foyn i prowadzony przez Henrik Johan Bull , udao si harpunem przynajmniej trzy petwali karowatych w Antarktyce w okresie od grudnia 1894 do stycznia 1895 roku zostay zapisane dwa, oba s wykorzystywane do wieego misa (jeden mia tylko dao dwie beczki tranu). W grudniu 1923 roku, kiedy ludzie z pierwszej nowoczesnej ekspedycji wielorybniczej, która odwiedzia Morze Rossa, po opuszczeniu lodowej krawdzi zobaczyli wiele dziobów, wkrótce ze zniesmaczeniem dowiedzieli si, e pochodz one od skromnych petwali karowatych. Kilku zapanych przez Brytyjczyków w latach 50. wzito bardziej z ciekawoci ni czegokolwiek innego. Chemik Christopher Ash, który w tym czasie suy na brytyjskim statku fabrycznym Balaena , stwierdzi, e byy na tyle mae, e mona je byo podnie za ogony przy uyciu 10-tonowej wagi sprynowej i wayy cae. Zazwyczaj dzieje si tak, gdy w pobliu nie ma innych wielorybów, a pokad jest pusty, z wyjtkiem tumu zwiedzajcych, wyjani Ash, ale ten tum szybko si rozprasza, gdy wieloryb po prostu wisi swobodnie i zaczyna si obraca i koysa si z boku na bok. strony, jak to prawie zawsze. Podobnie jak Bull przed nim, Ash skomentowa ich miso, które opisa jako delikatn tekstur w porównaniu z innymi wielorybami, a jeli jest odpowiednio ugotowane, prawie nie do odrónienia od woowiny.

Byy one eksploatowane przede wszystkim wanie z tego powodu ich wysokiej jakoci misa w póniejszych latach, które w 1977 r. przynosiy nawet dwa dolary za funt. Gdy wiksze petwale bkitne, petwale i sejwale wyczerpyway si, narody wielorybnicze skupiy swoj uwag na mniejszych , ale liczniejsze, petwale karowate. Chocia Sowieci zowili kilkaset w latach 50., dopiero w latach 1971-72 dokonano znaczcego poowu, z czego ponad 3000 zowiono (prawie wszystkie przez jedn ekspedycj japosk). Nie chcc powtarza tych samych bdów, które popenia z poprzednimi gatunkami, Midzynarodowa Komisja Wielorybnicza ustalia kontyngent 5000 na nastpny sezon, 1972-73. Mimo tych rodków ostronoci limit zosta przekroczony o 745 póniej kwoty sigaj nawet 8000.

W epoce komercyjnego wielorybnictwa, od 1950 do 1951 do 1986-87, 97 866 petwali karowatych (zdecydowana wikszo prawdopodobnie norek antarktycznych) zostao zowionych na Oceanie Poudniowym gównie przez Japoczyków i Sowietów a szczyt 7900 osignito w 1976 roku 77. Karabiny harpunowe mniejszego kalibru i zimne harpuny (harpuny bez pocisków wybuchowych) musiay by uywane ze wzgldu na ich mae rozmiary, podczas gdy do tuszek nie byo pompowane powietrze, gdy byy one przywizywane do holowania, aby zapewni najwysz jako misa. Podczas gdy co roku przygotowywano jedn lub dwie ekspedycje specjalnie dla petwali karowatych Jinyo Maru w latach 1971-72, Chiyo Maru w latach 1972-1973-1974-75 oraz Kyokusei Maru w latach 1973-74 wikszo ekspedycji bya skierowana na inne gatunki, ignoroway norki w szczycie sezonu wielorybniczego (od listopada do grudnia i od koca lutego do pocztku marca) i apay je tylko na owiskach stosunkowo zblionych do tych wikszych owiska znajdoway si znacznie dalej na poudnie (na poudnie od 60°). S ) ni te dla finów i sejwalów.

Od 1987 r. do chwili obecnej Japonia wysya na Ocean Poudniowy flot skadajc si z jednego statku przetwórni i kilku statków apacza/spotkania w celu poowu norek antarktycznych zgodnie z artykuem VIII IWC , który zezwala na ubój wielorybów w celach naukowych. Pierwszy program badawczy, Japoski Program Badawczy na Antarktydzie (JARPA), rozpocz si w latach 1987-88, kiedy zowiono 273 norki antarktyczne. Wkrótce kwoty i poowy wzrosy do 330 i 440. W latach 20052006 rozpocz si drugi program badawczy JARPA II. W pierwszych dwóch latach, w ramach tego, co Japonia nazwaa studium wykonalnoci, w kadym sezonie (20052006 i 20062007) miao by owione 850 norek antarktycznych oraz 10 petwali. Limit zosta osignity w pierwszym sezonie, ale z powodu poaru w drugim zowiono tylko 508 norek antarktycznych. W latach 2007-08, z powodu cigego nkania ze strony grup ekologicznych, ponownie nie udao im si osign kwoty, z poowu zaledwie 551 wielorybów.

Poczwszy od 1968 r., wiksza liczba petwali karowatych bya apana u Natal w Poudniowej Afryce, gównie w celu uzupenienia malejcej poday wikszych gatunków, zwaszcza sejwalów . cznie 1113 wielorybów (prawie wszystkie norki antarktyczne, ale take kilka norek karowatych) zostao zowionych u wybrzey prowincji w latach 1968-1975, ze szczytem 199 w 1971. Zostay zowione przez wieloryby o nonoci od 539 do 593 ton brutto. Na ich dziobach zamontowano 90-milimetrowe dziaa harpunowe, które przetransportoway je do stacji wielorybniczej w Durbanie ( 29°53S 31°03E / 29,883°S 31,050°E / -29,883; 31.050 ) w celu przetworzenia. Kanonierzy odmówili brania norek wczesnym rankiem, poniewa rekiny poeray wszystkie oznaczone tusze norek, zmuszajc owicych do holowania ich podczas pogoni za innymi wielorybami, a tym samym spowalniajc je. Nie mogli te uywa asdica , poniewa to ich przeraao i prowadzio do przeduajcych si pocigów. Sezon trwa od lutego do wrzenia, ze szczytem w ostatnim miesicu sezonu.

W 1966 r. petwale karowate stay si celem operacji wielorybniczych w pónocno-wschodniej Brazylii ( 8°S ), po raz kolejny ze wzgldu na spadek liczebnoci sejwalów. Ponad 14 000 zowiono w latach 1949-1985, ze szczytem 1039 w 1975 roku. Zostay zapane przez kolejnych wielorybników 367-tonowy Koyo Maru 2 (1966-1971), 306-tonowy Seiho Maru 2 (1971- 1977) i 395-tonowy Cabo Branco (zwany take Katsu Maru 10 , 1977-1985) do 100 mil od brzegu i przywieziony do stacji wielorybniczej w Costinha, obsugiwanej przez Compania de Pesca Norte do Brasil (COPESBRA) od 1911 r. Sezon trwa od czerwca do grudnia, ze szczytem we wrzeniu lub padzierniku.

Samiec petwala karowatego antarktycznego o dugoci 8,2 m (potwierdzony genetycznie) zosta zapany na zachód od Jan Mayen ( 70°57N 8°51W / 70.950°N 8.850°W / 70.950; -8,850 ) na pónocno-wschodnim Atlantyku 30 czerwca 1996 roku.

Inna miertelno

Inne róda miertelnoci to uwikanie w narzdzia poowowe i prawdopodobnie uderzenia statków. Pierwsze zostay zgoszone poza Peru i Brazyli, a drugie poza Australi Poudniow . Wszystkie zaangaowane cielta lub osobniki modociane.

Stan ochrony

Petwal karowaty antarktyczny jest obecnie uwaany za bliski zagroenia na czerwonej licie IUCN. Jednak IUCN stwierdza, e wielko populacji jest wyranie w setkach tysicy.

Petwal karowaty antarktyczny jest wymieniony w zaczniku II do Konwencji o ochronie wdrownych gatunków dzikich zwierzt (CMS). Jest wymieniony w Zaczniku II, poniewa ma niekorzystny stan ochrony lub moe odnie znaczne korzyci z midzynarodowej wspópracy zorganizowanej na podstawie dostosowanych umów.

Ponadto petwal karowaty antarktyczny jest objty protokoem ustale w sprawie ochrony waleni i ich siedlisk w regionie wysp Pacyfiku .

Zobacz te

Bibliografia

Zewntrzne linki

Opiniones de nuestros usuarios

Alina Bednarek

Mój tata rzucił mi wyzwanie, abym odrobił pracę domową bez używania czegokolwiek z Wikipedii. Powiedziałem mu, że mogę to zrobić, przeszukując wiele innych witryn. Na szczęście znalazłem tę witrynę, a ten artykuł o zmiennej Petwal karowaty antarktyczny pomógł mi odrobić pracę domową. wpadłem w pokusę pójścia na Wikipedię, bo nie mogłem znaleźć nic o zmiennej _, ale na szczęście znalazłem ją tutaj, bo wtedy mój tata sprawdził historię przeglądania, żeby zobaczyć, gdzie był. przejdź do Wikipedii? Mam szczęście, że znalazłem tę stronę i artykuł o Petwal karowaty antarktyczny tutaj. Dlatego daję ci moje pięć gwiazdek.

Jack Szymański

Świetny post o Petwal karowaty antarktyczny.

David Krawiec

Ładny artykuł z _zmienna.